Ga terug
+ koeken
Appeltaart koeken recept
Opslaan Recept afdrukken
4.72 van 14 stemmen

Appeltaart koeken recept

De klassieke appeltaart, maar dan in koekvorm. Speciaal voor de liefhebbers van de koek van appeltaart.
Porties: 12 koeken

Ingrediënten

  • 1 kilo zoetzure appels ongeschild
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 2 tl kaneel
  • 200 gram ongezouten roomboter + een extra klontje
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei losgeklopt
  • 8 gram vanillesuiker
  • snuf zout

Instructies

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd deze in blokjes. Meng met 75 gram fijne kristalsuiker en kaneel.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur, smelt een klont boter en voeg de appelblokjes eraan toe. Verhit voor vijf minuten terwijl je blijft roeren. De suiker zal karamelliseren en de appelstukjes worden zachter. Zet het vuur uit en laat de appeltjes afkoelen.
  • Kneed 200 gram roomboter, de basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, een half ei, vanillesuiker en een flinke snuf zout tot een stevig deeg. Ik doe dit met de deeghaken van mijn standmixer.
  • Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 4 mm. Steek met een ronde uitsteker of bakring (8-9 cm in doorsnede) 12 plakjes deeg uit. Het overige deeg heb je later nodig.
  • Leg de 12 plakjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en schep op het midden van elk plakje deeg een schepje appeltjes.
  • Het overige deeg rol je opnieuw uit tot een dikte van max. 4 mm. Snijd repen van 5 mm breed van het deeg en leg deze kruislings op de rondjes met het appelmengsel. Ik gebruikte zes reepjes per koek.
  • Druk de uiteindes aan en strijk de koeken af met het resterende ei. Bak in 25 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.

Tips

Enkele tips voor zo rond mogelijke appelkoeken:
  • Als de koeken klaar zijn om de oven in te gaan kun je ze met de ronde uitsteker nog één keer opnieuw uitsteken, om overtollig deeg weg te snijden.
  • Nadat je de koeken gaar en goudbruin uit de oven haalt, plaats je de ring opnieuw om de koek. Draai en wiebel de ring in de rondte om de nog warme koek heen en zo wordt je koek extra strak en rond.
Bewaren
Appeltaart koeken kun je 2-3 dagen buiten de koelkast bewaren of tot drie maanden in de vriezer (luchtdicht verpakt).