Wat een prachtige en ontzettend lekkere cake is dit geworden! Een appelcake met zowel appels door het beslag als schijfjes bovenop ter decoratie. Een nieuwe favoriet onder de appel en cake recepten.

Appelcake recept

Eigenlijk is dit recept voor appelcake net als een ‘gewone’ cake, maar dan voeg je er appel aan toe. En dat geeft de cake niet alleen een heerlijke smaak, maar maakt het ook lekker smeuïg. De appelschijfjes bovenop zijn ter decoratie, maar maakt de cake wel extra leuk voor het oog.

Het mooiste effect krijg je door de stukjes appel dakpansgewijs bovenop de cake te leggen en zachtjes in het deeg te drukken. En zeg nou zelf, dat staat toch enig?

recept appelcake

Ouderwetse appelcake

Of je dit officieel een ouderwetse appelcake kunt noemen, dat durf ik niet te zeggen. Maar net als oma’s appeltaart zou het zomaar kunnen dat je deze cake, al dan niet in een net andere vorm, nog kent van ‘vroeger’. Ouderwets of niet, hij smaakt in ieder geval nog steeds fantastisch!

Appelcake maken

Voor dit appelcake recept heb je niet veel nodig. Met de standaard ingrediënten voor cake en daarbij nog wat appels kan je al aan de slag. Zelf gebruik ik voor baksels met appel het liefste Jonagold of Goudreinet appels. Die zijn qua smaak en textuur erg geschikt om mee te bakken. Uiteraard kan het ook met andere appels, maar het zou kunnen dat het resultaat dan net wat anders wordt.

appelcake maken

appelcake bakken

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding

Meer baksels met appel

Wil je meer lekkers bakken met appel? Uiteraard heb ik vele opties en ik zou niet kunnen kiezen want mijn favoriete recept is. Hier vind je alle recepten met appel. Een paar van mijn lievelingsrecepten:

Tips voor appelcake bakken

Appel snijden

Voor het schillen van een appel gebruik ik het liefste een goede scherpe dunschiller, maar het kan uiteraard ook met een keukenmesje. Om eenvoudig het klokhuis van appels te verwijderen gebruik ik een appelboor. Deze appelboor is erg stevig en vaatwasser bestendig. Als je extra mooie, dunne plakjes wil voor bovenop de appelcake, raad ik je aan om een mandoline te gebruiken.

Stukjes appel

De stukjes appel die door de cake gaan, meng ik even met wat bloem voor ze door het beslag gaan. Dat zorgt ervoor dat ze niet snel naar de bodem zakken.

Tips voor cake bakken

Te droog, te compact of niet gaar, een cake bakken is niet moeilijk maar toch kunnen er dingen misgaan waardoor het resultaat niet wordt zoals je gehoopt had. Neem vooral dit artikel even door waarin ik je heel veel tips geef hoe je de perfecte cake bakt.

Cakevorm

Je kunt deze appelcake in een standaard cakevorm maken. Zelf gebruik ik graag deze rechthoekige cakevorm. Natuurlijk kun je de cake ook in iedere andere vorm maken. Het kan wel zijn dat de baktijd hierdoor iets verandert.

Appelcake bewaren

Je kunt de appelcake goed verpakt ongeveer een week bewaren buiten de koelkast. Je kunt de cake ook invriezen, dan blijft het 3 maanden goed. Hier lees je meer over cake bewaren.

appelcake recept

 

zelf appelcake maken

Opslaan
Recept afdrukken

4.67 van 51 stemmen

Appelcake recept

Een heerlijke appelcake met stukjes appel door het beslag en schijfjes appel bovenop ter decoratie. Een prachtige en ontzettend lekkere cake.
Porties: porties
voor een cake bakvorm 25 cm

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 2 tl vanille-extract
  • 4 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 1,5 appel Jonagold of Goudreinet

Benodigdheden

Instructies

  • Mix boter en suiker en romig. Voeg het vanille-extract en de eieren één voor één toe en meng tot een glad beslag.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel en zout toe, mix tot de droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Schil één appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Meng deze in een kom met wat bloem. De bloem zorgt ervoor dat de stukjes straks tijdens het bakken niet allemaal naar de bodem zakken.
  • Meng met een spatel de stukjes appel door het beslag heen. Stort het beslag in een ingevette en bebloemde bakvorm.
  • Snijd de halve appel in plakjes en leg deze bovenop de cake, duw ze een klein beetje in het beslag.
  • Bak de cake in ongeveer 65-70 minuten gaar en goudbruin op 175 ℃ (boven- en onderwarmte).
  • Steek na het bakken in sateprikker in het midden van de cake, wanneer deze er schoon uitkomt is de cake gaar. Laat hem kort afkoelen in het blik voordat je hem op een rooster stort en verder laat afkoelen.
Tips

Als je wilt, kun je de halve appel voor de bovenkant ook prima achterwege laten. Je cake zal dan na ongeveer 60 minuten al goed zijn.
Bewaren

Alles over het bewaren van cake lees je hier!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

29 reacties

  1. Ann schreef:

    Als je amandelmeel wilt gebruiken wat is de verhouding dan t.o.v. zelfrijzend bakmeel, hoeveel amandelmeel gebruik je dan aub?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kun je niet zomaar vervangen: https://www.laurasbakery.nl/bakken-met-amandelmeel/

  2. Jasmijn schreef:

    Gisteren gemaakt en was heerlijk! Heb er ook nog wat kaneel door gedaan en bij één klein stukje ook wat kandijsuiker. Heerlijk!

  3. Inne schreef:

    Tof recept

  4. Mellanie schreef:

    Net gemaakt en hij was heerlijk!!

  5. Ria schreef:

    Heb gisteren een appelcake gebakken en er stukjes pecannoten aan toegevoegd. Pecan en appel gaan goed samen.

  6. Kristof Decoo schreef:

    Mmmmm, fantastisch lekker.
    Heb de cake gepimpt met stukjes chocolade

  7. Henriette schreef:

    5 sterren
    Gisteren deze cake gemaakt. Bovenop wat suiker en kaneel gestrooid, heerlijk!

  8. Bertie Goossen schreef:

    Hallo Laura,
    Dit lijkt mij een lekker en snel recept.
    Nu wil ik er 2 bakken. Kunnen ze samen in de oven met hete lucht, of worden ze dan te droog?
    Groetjes, Bertie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat het wel kan, al vind ik boven- en onderwarmte wel altijd het beste (en daar is het recept ook mee getest). Je kunt het zeker proberen, zet de oven wel iets lager qua temperatuur met hete lucht.

  9. Chelly schreef:

    Ziet er een top recept uit! Ik zou alleen graag de suiker vervangen door kokosbloesemsuiker, maar ik vermoed dat 1 op 1 vervangen teveel gaat zijn. Als ik er minder kokosbloesem in doe, moet ik er dan van iets anders meer indoen? Of welke verhouding zou het best zijn? Bedankt alvast!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig om te beoordelen zonder dit zelf getest te hebben, dus hier kan ik je helaas geen antwoord op geven.

  10. De Ridder Robin schreef:

    5 sterren
    Cake gemaakt voor mijn dochter haar traktatie in de klas. Reactie: “mama, dat was de lekkerste cake ooit!”.
    Heerlijk simpel om te maken, en het resultaat is geweldig.

  11. Eva schreef:

    5 sterren
    Hey Laura,

    Niet gebruikelijk voor mij om zo’n reactie achter te laten, maar wil je laten weten dat jij inmiddels mijn go to site bent voor bak recepten.

    Afgaand op de goede reviews van de recepten, die ook daadwerkelijk altijd goed uitpakken. Hoogtepuntjes zijn o.a. deze appelcake (doe ik ook nog lekker rozijnen door, ik maak er een soort appeltaartvulling van die echt top erdoor is) en de klassieke slagroomtaart. Ook de appeltaart is top, die bak ik vaak in 1x samen met de cake, smullen!

    Groetjes Eva

  12. Vicky Maks schreef:

    kun je dit ook in de air flyer maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar zou in principe moeten kunnen. Waarschijnlijk dan wel wat minder heet en minder lang.

  13. Linda van de Langenberg schreef:

    Hallo Laura,ik heb de appelcake gemaakt, maar hij is niet zo lichtbruin als op de foto’s van de website.
    Ik heb met onder en bovenwarmte gebakken in het midden van de oven.
    Had ik hem onder in de oven moeten bakken?
    Gr.Linda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het zou kunnen dat jouw oven iets minder heet is van zichzelf. Midden in de oven en boven- en onderwarmte klopt namelijk helemaal.

  14. Sheila schreef:

    4 sterren
    Hallo Laura,
    Goede tip van die appelblokjes eerst in bloem wentelen!
    Maar, 175 graden is echt een veel te hoge temperatuur om een cake te bakken. Gelukkig ben ik naast de oven blijven zitten om de cake in de gaten te houden. Na een kwartier was die bovenop al mooi lichtbruin, toen heb ik de temperatuur verlaagd naar 150 graden. Weer een kwartier later de boververhitting uitgezet. Na een uur totale baktijd uit de oven gehaald en na een kwartier uit de vorm gehaald. Uiteindelijk goed gelukt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn om te horen! Dit kan erg verschillen per oven, maar fijn dat het zo goed gelukt is!

  15. Judith schreef:

    5 sterren
    Wauw super lekkere cake.
    Bedankt voor het goede recept.

  16. Esther schreef:

    Goeiemorgen Laura,
    Ik heb aan vraag over de cakevorm.
    Ik heb geen rechthoekige cakevorm, alleen een achthoekige.
    Denk je dat dat ook zou lukken?
    Alvast bedankt en sorry voor het ongemak!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet niet wat je bedoelt met een achthoekige cakevorm?

  17. Esther schreef:

    Het is een rubberen cakevorm met acht hoeken die wat naar binnen gaat aan de onderkant. Ik kan er wel bananencake mee maken, meer ik wou zeker weten of ik er ook appelcake kan mee maken.
    Nogmaals sorry voor het ongemak!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah zo, ik heb zelf geen ervaring met deze vorm. Maar dat moet vast lukken!

  18. Yvette Gerritse schreef:

    Goede middag,
    Ik wil deze cake gaan bakken, maar heb geen zelfrijzend bakmeel in huis. Kan ik het vervangen door volkorenmeel en bakpoeder?
    Groetjes, Yvette

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat zal een ander, veel steviger resultaat geven.

  19. Yvette schreef:

    Hoi!
    Gisteren toch uitgeprobeerd: 200g volkoren meel, 6g bakpoeder en de suiker vervangen door 3 bananen. De appels gemengd met kaneel en rozijnen. Steviger ja, maar alsnog erg lekker.

  20. Hettie Huberts schreef:

    Ik heb een kleiner bakblik, dus recept een beetje aangepast. Vergeten om d appelblokjes door een beetje bloem te halen. Maar maakt niet uit. De cake is heerlijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept