Vanille is mijn favoriete smaakmaker in de zoete keuken. Er zijn veel verschillende manieren om het in gerechten te verwerken, waaronder in de vorm van vanillepasta. Dat is ongelofelijk makkelijk om zelf te maken. Ik geef je in dit recept alle tips en trucs.

Vanille smaakmakers

Een vanillestokje is de meest pure vorm van vanille. Het stokje en het merg kun je gemakkelijk verwerken tot vanillesuiker, -extract of -pasta, zodat je het altijd voorhanden hebt om te verwerken in recepten. Tegenwoordig is vanille-extract (gelukkig) net zo goed verkrijgbaar als z’n kunstmatig gefabriceerde broertje vanille-aroma, maar van vanillepasta kan ik dat helaas nog niet zeggen.

Het voordeel van vanillepasta is de aanwezigheid van de typerende zwarte spikkels, de vanillezaadjes uit het merg van de vanillepeul, waardoor je direct ziet dat er echte vanille in je baksel is verwerkt. Door zelf aan de slag te gaan met het maken van vanillepasta, ben je niet afhankelijk van de beschikbaarheid in de winkels en heb je altijd een voorraad in huis.

Meer lezen over vanille

Als je meer wil leren over vanille of aan de slag wil met het aanleggen van je eigen voorraad vanille smaakstoffen, dan komen deze artikelen zeker van pas:

Pasta van vanillebonen

Vanillepasta met lepeltje

Zelf vanillepasta maken

Ik gebruik vanillepasta al enkele jaren, maar bij het schrijven van Het Complete Basisbakboek besloot ik het zelf te maken. De bereiding van vanillepasta is onwaarschijnlijk makkelijk. Desondanks heb je er wel glucosestroop voor nodig. Dit zorgt ervoor dat de pasta vloeibaar blijft en daardoor kun je het gemakkelijk verwerken in recepten. Het is in veel online webshops verkrijgbaar en als je eenmaal een potje in huis hebt, dan kun je er nog heel veel vanillepasta mee maken.

Het Complete Basisbakboek

Het recept voor vanillepasta is één van de 32 recepten uit het “vullingen en toppings”-hoofdstuk van mijn nieuwe boek. In dit hoofdstuk vind je alle recepten die onderdeel zijn van andere recepten uit het boek, waaronder bijvoorbeeld ook lemon curd, trempeersiroop of karamelsaus. In totaal vind je 154 recepten in Het Complete Basisbakboek, waarvan maar liefst 40 (!) basisrecepten. Bij elk basisrecept vind je twee variaties op deze basis.

Het boek is geschreven voor zowel beginnende thuisbakkers als meer ervaren thuisbakkers. Beginners kunnen het beste alle recepten volgen om de basis zo goed onder de knie te krijgen, terwijl ervaren thuisbakkers de basisrecepten zelf kunnen combineren met de vullingen en toppings. Zo kun je eindeloos veel combinaties maken!

Vanille pasta bewaren

Vanillepasta bewaren

Naast de ingrediënten die je in onderstaand recept terugvindt, is een goed afsluitbaar potje onmisbaar om de vanillepasta in te bewaren. Ik gebruik zelf hiervoor een klein beugelpotje, dat luchtdicht afsluit. Op dit potje kun je een etiket plakken waarop je schrijft wat erin zit en wanneer je het hebt gemaakt.

Hoelang blijft vanillepasta goed?

Zo lang je schoon werkt (altijd een schoon lepeltje gebruiken) en de pasta luchtdicht afsluit, kun je deze een jaar bewaren op een donkere plek.

Kan je vanillepasta invriezen?

Je kunt vanillepasta ook zeker luchtdicht verpakt invriezen (in kleine porties), dan is het een jaar houdbaar. Je kunt je afvragen of je dit handiger vindt dan bovenstaand bewaaradvies, waarbij de pasta ook een jaar lang te bewaren is.

Zo verwerk je vanillepasta in recepten

Vanillepasta ben ik de afgelopen jaren steeds meer gaan waarderen. Niet alleen voeg je hiermee de smaak van vanille toe aan een recept, maar je ziet het ook terug dankzij de vanillezaadjes. Dit is niet het geval bij vanille-extract, ondanks dat dit net zo’n lekkere smaak aan baksels toevoegt. Vanillepasta gebruik ik daarom in recepten waarin dit goed terug te zien is, zoals een vanille kwarktaart, roomijsjes of een panna cotta.

Als je eenmaal een lekkere voorraad van deze pasta hebt gemaakt, dan is het handig om te weten in welke verhouding je dit in recepten kunt gebruiken (ter vervanging van andere vanille smaakmakers). Eventueel kun je dit ook op een etiket op het potje plakken, zodat je het altijd bij de hand hebt.

1 el vanillepasta staat gelijk aan:

  • 1 el vanille-extract
  • 2 el vanillesuiker
  • 1 vanillestokje
Vanillepasta verschil vanille extract

Tips: vanillepasta maken

Welke vanillestokjes heb ik nodig?

Dit hangt volledig af van jouw voorkeur. Er zijn veel kwaliteitsverschillen als het aankomt op vanillestokjes en die brengen ook grote verschillen in prijs met zich mee. Lees hier meer over in mijn artikel ‘waar herken je een goed vanillestokje aan‘.

Kan ik de glucose vervangen?

In plaats van glucose kun je ook fijne kristalsuiker gebruiken, je pasta zal dan echter vrij snel kristalliseren. De glucosestroop zorgt er juist voor dat de pasta lang vloeibaar blijft.

Waar koop ik vanillepasta?

Als je het ondanks dit makkelijke recept tóch niet ziet zitten om de pasta zelf te maken, dan kun je ook kant-en-klare vanillepasta bij bijvoorbeeld Dille & Kamille kopen.

Hoe kun je vanillepasta het beste bewaren?

In een goed afgesloten verpakking en op een donkere plek is de vanillepasta zeker een jaar te bewaren.

Het Complete Basisbakboek

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

 

Afbeelding

 

Vanillepasta recept

Opslaan
Recept afdrukken

4 van 1 stem

Vanillepasta recept

Maak nu je eigen vanillepasta met dit makkelijke recept. Zo heb je altijd een lekkere voorraad in huis!
Porties: gram

Ingrediënten

  • 4 vanillestokjes
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 100 ml water
  • 2 tl glucose
Direct in je mandje bij:

Instructies

  • Snijd de vanillestokjes in de lengte open en schraap ze leeg. Doe het merg in een pannetje.
  • Maal de lege vanillestokjes en suiker fijn met een hakmolentje of foodprocessor. Het is prima als er nog iets grovere stukjes van de vanillestokjes in zitten.
  • Doe het suikermengsel samen met water en glucose in het pannetje met merg. Breng aan de kook en laat ongeveer 7-8 minuten rustig inkoken.
  • Laat het mengsel iets afkoelen en maal dan nogmaals fijn in de hakmolen. Doe de vanillepasta daarna in een schone pot. Als je zo min mogelijk stukjes in de vanillepasta wilt, wrijf je de vanillepasta door een zeef.
Tips

Je kunt ook alleen leeg geschraapte vanillestokjes gebruiken, dan heb je er 5 of 6 nodig, afhankelijk van de grootte.
Bewaren

In een goed afgesloten verpakking op een donkere plek zeker een jaar houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

5 reacties

  1. Ineke schreef:

    Heerlijk om te zien

  2. Hanne schreef:

    Hallo, kan je glucosestroop ook zelf maken? Ik lees op internet dat dat gewoon water en suiker is. Lukt dit ook voor vanillepasta? Ben heel benieuwd om het zelf te maken. Tot nu toe vooral aroma gebruikt, maar geeft inderdaad niet zoveel smaak.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar laat het mij vooral weten als je het hebt uitgeprobeerd! Ik ben zeker benieuwd.

  3. Jack Schepers schreef:

    4 sterren
    Las dit , 450 suiker 150 gram water en koken tot helder is, is dat ook glucose ?
    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je uiteraard eens proberen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept