Kun je ook wafels in de oven bakken?
Dat kan zeker! Hiervoor gebruik je een siliconen wafelvorm, zoals deze. Ik testte het uit en schreef daarna over mijn ervaring met wafels uit de oven of uit het wafelijzer.
Het is echt niet moeilijk om zelf wafels te maken. Het beslag heb je zo gemaakt en met dit recept maak je in een keer 10 heerlijke wafels.
Vroeger bakte ik met mijn zusje regelmatig wafels. We hadden namelijk een multifunctioneel tosti-ijzer in huis waar ook wafelplaten in konden. We maakten het ons heel makkelijk met een mix en hadden de grootste lol in de keuken. De helft was meestal al op tegen de tijd dat de laatste wafel het ijzer verliet. Zo zijn ze immers het lekkerst, gelijk warm vanuit het ijzer.
Toen ik vorige week wafels stond te bakken in mijn eentje moest ik weer denken aan die momenten. Ik appte mijn zusje een foto en we hebben alvast afgesproken dat we binnenkort weer een wafeldate doen, gezellig samen wafels bakken.
BAKTIP: Nog geen wafelijzer in huis? Ik kan je dit wafelijzer aanraden, ik heb zelf de variant zonder timer.
Deze wafels zijn heel neutraal van smaak. Ze zijn dus het lekkerst met een beetje beleg. Poedersuiker doet het altijd goed, maar ook met fruit zijn ze heerlijk. Als je liever wilt dat ze van zichzelf al zoet zijn, kun je naar smaak meer suiker aan het beslag toevoegen.
Omdat ze zo neutraal van smaak zijn, kun je ze ook heel goed hartig beleggen. Lekker met een beetje kaas, of pak uit met bacon en eieren. Ontzettend lekker, dat beloof ik je.
De ingrediënten voor dit basisrecept zijn erg simpel. Je hebt geen spannende ingrediënten nodig om zelf wafels te bakken, alleen is het wel een vereiste dat je een wafelijzer in huis hebt. Zelf heb ik dit wafelijzer, maar er zijn uiteraard voldoende wafelijzers die prettig werken.
Toch nog een vraag over een ingrediënt of over dit recept? Stel jouw bakvraag dan gerust in de reacties onder dit artikel.
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Als je dit basisrecept al vaker hebt gemaakt, dan kan het leuk zijn om wat ingrediënten aan het beslag toe te voegen! Bijvoorbeeld chocolate chips, blauwe bessen, wat citroenrasp, of misschien juist wat bacon of kruiden voor een hartige variant.
Dat is niet alleen leuk voor de afwisseling, maar gewoon ook erg lekker. Kijk maar eens naar deze voorbeelden:
Dat kan zeker! Hiervoor gebruik je een siliconen wafelvorm, zoals deze. Ik testte het uit en schreef daarna over mijn ervaring met wafels uit de oven of uit het wafelijzer.
Dat kan zeker. In principe maakt de vorm van het wafelijzer niet uit, alleen zal de hoeveelheid beslag die je er per keer in kwijt kunt wel verschillen. Wees hier dus voorzichtig mee zodat je wafelijzer niet overstroomt en het een grote kliederboel wordt. Ik spreek uit ervaring 😉 . Dit is trouwens een mooi hartjes wafelijzer als je nog een wafelijzer nodig hebt.
Let op: dit recept is niet geschikt voor een kniepertjes- of stroopwafelijzer.
Dan heb je het beslag wellicht te lang gemixt óf je hebt de wafels te lang in het ijzer gebakken. In beide gevallen krijg je een taai resultaat.
Ik heb dit nog niet eerder getest, dus laat het vooral in de reacties onder het recept weten als je het wel uitprobeert. Ik zou aanraden om het wafelbeslag direct af te bakken en de wafels op te warmen op het moment dat je ze graag wil eten. Zie voor het opwarmen de tip hieronder.
Het is het lekkerste om ze enkele minuten in een voorverwarmde oven (180 °C, boven- en onderwarmte) op te warmen, maar let op dat de wafels niet uitdrogen. Je kunt de wafels natuurlijk ook kort opwarmen in de magnetron, maar dat worden ze wel wat slapper van. Ik doe ze zelf ook weleens in het broodrooster, dan worden ze wel wat krokanter uiteraard.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Hmmmm, lekker! Is dit recept ook voor de “platte” hartjeswafeltjes?
Ik durf het niet te garanderen, maar denk dat je dit beslag daar ook prima voor kunt gebruiken.
Gelukt! Mag hier nog vaker gemaakt worden volgens m’n meiden ?
Ik heb de bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel, omdat ik geen bloem meer in huis had. Uiteraard heb ik er dan geen bakpoeder bij gedaan. Ook heb ik de melk vervangen door oatly melk vanwege mijn koemelkallergie. En het was echt heerlijk! Lekker met poedersuiker en de andere met vegan chocolade pasta. Jammer dat ik geen foto kan plaatsen
Yum! Het is dat ik geen ijzer in huis heb, anders was ik nu de keuken ingedoken!
Probeer gewoon in de pan wil ook wel denk ik beetje creatief zijn.
Ik ga ze morgen uit proberen! Ben heel benieuwd!
Heerlijk zijn ze!!!!
Xus,
Car
Nog steeds heb ik het verslagje, dat jouw zusje samen met een vriendin schreef over wafels maken.
Tig jaar gelden.
Zet dat als komische noot eens op Laura’s Bakery.
Ik heb thuis geen wafel ijzer maar wel een siliconen vorm voor het maken van wafels, kan dit recept ook in de oven?
Dat heb ik niet getest, je zou het even kunnen proberen door een klein beetje beslag te maken.
Helemaal goed ga ik proberen!
En? Geprobeerd?
Ik heb namelijk ook alleen siliconen vormen …
Groetjes Anita
Ik heb ze in de oven/siliconen vorm gemaakt.
Het recept was voldoende voor 3 wafelvormen (dus totaal 12 wafels). In de oven op 220 graden. Ca 15 minuten waren ze klaar.
Ging prima!
Hoi laura,
ik ben van plan om een wafelfeestje te geven met brusselse wafels. graag had ik deze op voorhand al willen bakken, zodat ik op het moment zelf ze maar moet opwarmen. hoe pak ik dit het beste aan? is het dus mogelijk om een brusselse wafel op voorhand te maken en nadien op te warmen in wafelijzer/oven/microgolfoven? en wat met de baktijd van de wafel, best inkorten?
Ik zou ze gewoon maken volgens de receptuur en dan opwarmen in de oven.
Vraagje: “bakpoeder” is dat hetzelfde als de “bakingsoda”?
Nee dat is niet hetzelfde: https://www.laurasbakery.nl/alles-over-baking-soda/
Hoi Laura,
Ik wil de wafels graag morgen maken alleen ik ben een zoetekauw…
Hoeveel suiker zou ik dan ongeveer toe moeten voegen zodat je de zoetigheid wel proeft?
Groetjes Kim
Ik zou naar smaak meer suiker toevoegen. Gewoon even proeven van het beslag dus tot je tevreden bent.
Oke, ik ga het proberen!
Ik gebruik zelfrijzend bakmeel, jij bloem met bakpoeder, misschien heb je dan hetzelfde effect? Ook splits ik de eieren altijd en voeg op het laatst het stijf opgeklopte eiwit toe. Ik wil mijn wafels lekker luchtig! En dan het liefst met maple syrup, net als de Amerikanen ze eten. En wat ook lekker is: chocolade chips door het beslag! Jammie!
Hee Danielle,
Gebruik je dan wel dezelfde verhoudingen als Laura haar recept ?
Groetjes Carmen
Hi Laura
Ik heb het lang gemixt omdat er klontjes in zatten lees ik net dat he invloed heeft op de structuur heeft het veel invloed of een bett je
Xxx? Bo
Sorry 2x
Hi Laura
Ik heb het lang gemixt omdat er klontjes in zatten lees ik net dat he invloed heeft op de structuur heeft het veel invloed of een bett je
Xxx? Bo
Wow, wat hebben we hier goddelijk mee ontbeten zeg..!
Heb half havermout / half havermeel gebruikt in plaats van bloem.
Flinke snuf kaneel en speculaaskruiden door het beslag gemixt.
Echt heeeeerlijk…
Wat Nutella en banaan erop, of vanillevla en banaan, of of… Toen zat ik vol 🙁
Heb je dan de havermout eerst laten weken?
Heb zo juist wat wafels gebakken maar ze zijn taai . wat heb ik verkeerd gedaan. Groetjes christa
Het zou kunnen dat je ze iets te lang hebt gebakken of te lang hebt gemixt. Dat laatste kan namelijk ook invloed hebben op de structuur.
Lekker zeg, ga ik vanavond toevallig ook doen
leuk!!!
De verhouding melk-bloem klopt helemaal niet. Ze zijn veel te dik, dus ik heb er ca. 200 ml melk bij moeten doen. Toen werden ze best lekker, maar niet echt voor herhaling vatbaar. Jammer.
Een wafelbeslag hoort ook wat dikker te zijn, dus dat klopt zeker wel. Heb je het misschien niet goed afgewogen bij de eerste keer?
Ik heb een probleempje. Mijn wafels zijn er zetmeelachtig. Waarom?
Heb je iets veranderd aan het recept qua hoeveelheden of ingrediënten?
Noppes, dit is mijn 3de keer dat ik het maak.
er is wel iets dat ik verdenk.
Ik heb het melk uit de koelkast gehaald.
Het is inderdaad het beste als alles op kamertemperatuur is. Volgende keer beter! 🙂
Hoelang kan het bezlag bewaard worden in de koelkast?
Ik zou het hooguit een paar uur bewaren.
Geweldig recept! Klopt helemaal. Wafels zijn licht zoet, neutraal genoeg om ook hartig te beleggen. Heel blij met dit recept, dankjewel!
Bewaartip: je kan de wafels in zip locs invriezen. Om te ontdooien alleen maar even in de broodrooster en ze zijn weer crunchy van buiten en zacht van binnen!!
Hoi Laura,
Zou ik het bloem kunnen vervangen door amandelmeel en havermeel?
Ben benieuwd.
Groetjes
Daar heb ik zelf geen ervaring mee, maar je kunt het natuurlijk proberen.
Goed recept zeg! De wafels waren super. Dankjewel!
Voor het eerst wafels gemaakt, met hetzelfde wafelijzer dat m’n moeder ca 25 jaar geleden gebruikte toen zij ze tussen de middag voor ons maakte, en ze zijn perfect gelukt! Nostalgisch momentje 🙂 dank!
We staat olie als ingrediënt, maar wat voor olie gebruik je dan?
Ik gebruikte zonnebloemolie.
Ik heb al aardig wat recepten van je site gemaakt. Dank je wel daarvoor! Waarschijnlijk heb ik iets niet goed gedaan maar hier waren de wafels wat droog en smaakloos. Jammer, volgende keer beter. Succes met je mooie site!
Dat ze droog zijn komt waarschijnlijk doordat ze wat te lang gebakken zijn. Qua smaak klopt het dat ze neutraal zijn, je brengt ze op smaak met toppings. Je kunt natuurlijk ook naar smaak nog wat meer suiker aan het beslag toevoegen.
Hallo, wij hadden een beetje hetzelfde. Ik denk dat ik er teveel beslag in had gedaan maar bij ons vonden ze hem neutraal terwijl ik er al extra suiker bij in had gedaan. Dus ws dan ook te lang gebakken? Ga het in ieder geval weer opnieuw proberen.
En wafelijzer voorverwarmen is ook van belang of niet? Bij ons waren de wafels niet zo bruin en krokant namelijk. Gr daisy
De wafels horen ook wel neutraal van smaak te zijn, op de vanille na. Net zoals pannenkoeken ook neutraal van smaak zijn en graag bestrooid worden met wat suiker of stroop ;). Wat betreft de kleur, misschien was je wafelijzer nog niet heet genoeg?
Jouw wafel recept is goed gelukt! Lekker vonden we, maar het mag wel wat zoeter zijn. Volgende keer ga ik extra suiker in het beslag toevoegen. Bedankt!
Ik wil graag een wafelijzer/tosti-apparaat aanschaffen. Wat is een goed (multifunctioneel) apparaat (vermogen, regelbare temp belangrijk, degelijkheid)? Andere dingen waar ik op moet letten?
Hier is Laura zelf ook nog naar op zoek. Ikzelf heb al bijna 10 jaar een 4-in-1 een apparaat waar ik heel erg blij mee ben, maar helaas is deze niet meer te koop. Ik zal Laura eens vragen of ze hier een artikel over wil schrijven op haar website Handige Baktips.
Ik doe er zelf nog parelsuiker door van funcakes
Dan zijn het net echte brusselsewafels !
Je wafels zijn super lekker!! bedankt voor het recept!
mmm lekker ik ga ze nu maken voor ontbijt haha
Kan ik ipv eieren ook bananen gebruiken?
Worden ze ook al zoeter
Zelf geen ervaring mee in dit recept, maar je zou het uiteraard kunnen proberen.
Hoi Laura,
Hoe kun je wafels het beste bewaren nadat ze gebakken en afgekoeld zijn?
Groetjes Patricia
Ik verpak ze in folie en bewaar ze buiten de koelkast.
Deze wafels zijn alsof er een engel op mijn tong pist. Echt zeer exentriek qua smaak, simpelweg magnefiek! Subliem! Verder is de compositie van de wafel excelent, ik ga hier heel goed op. VO meer bier drinkn
Hallo Laura,
Ik zoek het recept van de wafels op de foto. Ik maakte de wafels uit jouw recept, en dat lukte prima. Maar het zijn volgens mij niet dezelfde wafels. Kan dat?
Die wafels die hier op de foto staan maakte ik met het recept dat erbij staat.
Welke multifunctioneel tosti-ijzer heb je? 🙂
Heel lekker! Ze zijn erg neutraal dus als je een zoetekouw bent doe er dan vooral meer suiker bij. Erg goed recept, makkelijk om te maken.
Wat een fijn recept. Dankjewel. Ik heb er net een stel gemaakt. Niet 10 maar 18 haal ik uit het recept. Mijn wafelijzer is een tefal reverso. Ja ik weet het, dat is een oudje… maar hij doet het nog prima. Ik heb trouwens ook de andere platen die er bij horen bij allemaal. Zelfs de kniepertjes plaat. Maar dat is weer iets voor een andere tijd van het jaar….
Hoi mijn kids worden echt hyper van suiker. Kan ik het suiker ook weglaten
er zit hier amper suiker in, zeker als je het per wafel bekijkt. Weglaten kan, maar besef dat dat ook invloed heeft op de smaak.
Hai Laura, leuke site. Dank voor je recept. De wafels worden helaas erg droog en als ik ze korter bak, blijven ze erg wit van kleur. En ze blijven dan nog steeds droog. Heb je nog andere suggesties? Meer olie misschien? ?
Het is op zich niet erg als ze weinig kleur hebben, ze moeten gewoon net gaar zijn. Bij sommige wafelijzers duurt het lang voor ze kleur krijgen (terwijl ze wel al gaar zijn). Je kunt het proberen met meer olie, maar ik denk niet dat dit het probleem is.
Net het recept van de wafels gemaakt en ze waren heerlijk. Lekker met vers fruit en slagroom! Helemaal super!
hoeveel wafels kun je maken uit dat beslag?
Van een aardige eend.
De koe melk een eend
Dat staat bij de ingrediënten.
Sorry smaken verschillen. Ik heb ze net met mijn dochter gemaakt en hebben het hele beslag uiteindelijk weggegooid omdat we ze allebei niet lekker vinden. Erg droog en geen smaak aan, al extra suiker toegevoegd maar sorry Nee. We gaan nu naar de supermarkt om nieuwe ingrediënten te kopen en gaan een ander recept proberen.
Mvg,
Een teleurstellende moeder en dochter
leuke reactie zeg!
Als ze droog zijn heb je ze waarschijnlijk te lang gebakken.
heerlijke wafels! ik heb er iets meer suiker aan toegevoegd, want hou zelf meer van wat zoets.
Met fruit zijn ze nog lekkerder
top recept!
de carrot cake was ook erg lekker! echt een fijne bak site
Wauw een hartjes wafel ijzer in mijn bezit nu
En wat denk je? Ik zoek op internet kom ik ongeziens naar naam toch weer bij jou uit
Dat vind ik kei leuk en ga dewafel recept zeker uitproberen.
Hoi Laura
Hier smullen ze van de wafels!
Een keer neutrale gemaakt, die gingen met ham en kaas mee naar de dierentuin als lunch. Vandaag met wat meer suiker gemaakt.. mmm
Wil je vragen of je mij misschien aan de voedingswaardes kan helpen?
Ik bereken geen voedingswaardes, maar dat kun je zelf wel doen uiteraard (met wat hulp van internet eventueel).
Hallo, bedankt voor het recept. Mag ik weten hoeveel gr 1 tl is? Of beter gezegd.. welke theelepel die hele kleine of middel formaat? Voor mij is dat verwarrend omdat ik heel vaak de middelformaat ( 1 slag kleiner dan een eetlepel) in een glas thee zie 🙂 bedankt alvast
een tl is altijd 5 ml (en een el 15 ml)
Heerlijk recept. Beslag is inderdaad erg dik, waardoor het lastig wordt om gelijkmatig uit te gieten over het wafelijzer. Misschien dat het komt doordat ik olijfolie heb gebruikt, volgende keer zal ik het met zonnebloemolie maken. Het zijn lekkere basiswafels. Een paar hebben we belegd met poedersuiker, of ik had stukjes chocolade in het beslag geduwd. Dank je!
Beste Laura,
Ik ben er nu mee bezig maar ze lukken voor geen meter helaas. Met meer dan 10 minuten baktijd nog altijd niet gaar en het smaakt nergens naar ( ik heb goed afgewogen en er wat extra suiker bij gedaan.) . Ik denk dat mijn tosti/ wafelijzer niet genoeg vermogen heeft, ze worden ook niet gelijkmatig bruin. Dus ik zit te balen…
iemand een tip voor het vermogen dat je nodig hebt?
Groet Sara
Heb je geen optie om het ijzer heter te zetten en is hij goed voorverwarmd?
Na de waarschuwingen hierboven: ik heb (goede biologische) roomboter gebruikt door het beslag i.p.v. olie. mmmm. Of door de droge ingrediënten heen kneden, of de boter eerst laten smelten, anders heb je klontjes boter in het beslag. En het beslag zeker een half uur laten rusten voor het bakken. Gelukt op mijn tosti/grillplaat. Ze waren zoet genoeg en smaakvol!
Hoi Laura,
Kan je ook baking soda toevoegen zodat ze luchtiger worden? Ik ga deze zondagmiddag maken met mijn meiden! Maak je het beslag in de kitchenaid of gewoon met de hand-garde?
er zit al bakpoeder in voor dit doeleinde. Ik gebruik gewoon een garde.
Hmmmm ze zijn heerlijk! Ik heb er wel wat extra suiker aan toegevoegd en ze worden heeelijk knapperig nadat je ze er hebt uitgehaald en even hebt laten liggen op een rooster.
Heerlijk precies goed beslag! Ipv gewone suiker hebben we kokosbloessemsuiker en ipv vanille extract verse vanille merg gebruikt. Ze zijn heerlijk geworden. We hebben ze in zo’n ijzer met kleine vormpjes gebakken. Een hele berg ingevroren zodat ze ook mee kunnen in de lunchbox naar school. Erg fijn recept weer!
Het is alweer lang geleden dat ik wafels heb gebakken, tenminste, volgens mijn zoontje. Op zijn verzoek heb ik ze vanavond voor hem gebakken. Het is goed gelukt met dit recept. Ik heb een beetje extra suiker gebruikt. En nu n ze heerlijk.
Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken. De volgende keer zal ik mijn zoontje laten zien hoe hij ze zelf kan maken.
Bedankt voor dit heerlijke en eenvoudige recept.
Fantastisch recept ook met rijstmelk voor mensen met lactose intolerantie!
Bedankt
Mmmmmm echt heerlijk ik heb er wel 20 gemaakt ik vind het persoonlijk ook wel lekker om er een beetje kaneel in het beslag te doen?
Dat is ook heerlijk ja!
Voor het eerst dat de wafels in ons tosti-ijzer met wafels-ijzers echt goed zijn gelukt!!
Het beslag was megadik, meer deeg, dus was benieuwd hoe ze uit zouden pakken, maar ze zijn geweldig.
Volgende keer wel wat meer suiker erdoorheen dat vinden we toch lekkerder 🙂
Ja lekker zijn ze he? En een volgende keer kun je het inderdaad helemaal aanpassen naar jullie smaak.
Hoi! Je zegt dat je dit met een garde tot een egaal beslag moet maken. Maar kan het ook met een mixer? Of gaat de structuur dan helemaal verkeerd?
Inderdaad het liefst met een garde of een mixer op de allerlaagste stand, maar dat verschilt per mixer of dat zacht genoeg is.
Hallo Laura,
Ik vroeg mij af of het vanille extract ook door iets anders vervangen mag worden. Wij zitten helaas in quarantaine dus ik kan niet even snel het gaan halen. En heb van de buren net de boodschappen gehad maar toen had ik natuurlijk nog niet bedacht dat wafels echt wel een goed idee is.. haha
dankjewel!
Heb je misschien wel vanillesuiker in huis? Dan kun je de suiker in dit recept vervangen door vanillesuiker 🙂
Ook niet vrees ik. Maar ik ga zorgen dat het in huis komt 🙂 Vanillesuiker komt altijd van pas!
1eetlepel bakpoeder hoeveel gram is dat?
Ik heb geen melk thuis. Kan ik melk ook vervangen met water?
Waarschijnlijk wel, maar dat lijkt me minder lekker.
Hoi Laura, ik wil graag een nieuw wafelijzer aanschaffen met wat meer power. Heb jij nog goede tips?
Hoe bedoel je met meer power? Werden je wafels eerst niet gaar?
Duurt echt wel 10 min voor dat er eindelijk wat kleur op komt. Is echt een ijzer van €10.
Mmmm! Ik heb er drie gepureerde wortels doorgedaan, beetje poedersuiker Jammie!
Wat goed zeg!
onze dochter heeft op het moment medische bijvoeding en vind die flesjes zo ontzettend vies. ik heb dit recept gebruikt en de melk vervang ik door de nutridrink. (we hebben verschillende smaken vanille, banaan, aardbei chocolademelk). ook gebruik ik de ene keer volkorenmeel dan weer speltmeel. ze eet nu met smaak haar ontbijtwafels, vers fruit erbij en ze heeft flink wat voedingstoffen binnen. Zonder een gevecht om die flesjes op te krijgen. dank je voor dit makkelijke en smakelijke recept!
Wat ontzettend fijn om te lezen!
Hoi Laura,
Wat kun je door het beslag heen doen om het een smaakje te geven, bijvoorbeeld kaneel ipv vanille?
groetjes Eline
Er staan veel soorten en smaken op het blog! Maar kaneel kan bijvoorbeeld heel goed, of chocolate chips.
Laura echt geweldige wafels
Kan je dit recept ook gebruiken voor hartjes wafelijzer?
Dat kan zeker 🙂
Zo gaaf dat je een antwoordt geeft
Ik heb nog een vraag:
Kan je ook van pannenkoekenbeslag wafels maken?
Groeten, Aliya
Niet van een normaal pannenkoekenbeslag! Maar het zou me niet verbazen als het met het beslag van American pancakes lukt, nog nooit geprobeerd 🙂
Laura echt geweldige wafels
Hee laura!
Kan je ook van pancake mix wafels maken?
Groetjes Durkje Cuperus
Daar ben ik ook wel benieuwd naar 😉
Je kunt ze onderdaad ook hartig maken, en dat kun je al in het ijzer doen: Ik doe eerst 2/3 van het beslag op het wafelijzer, dan een plak kaas, en dan daarbovenop de laatste 1/3 van het beslag.
Hallo! Kan je er ook wat kandijsuiker doorheen doen? Groetjes Sjarinda
Dat heb ik niet getest.
Gemaakt, maar de hoeveelheid suiker gehalveerd! Was ook prima en erg lekker.
hey ik heb nog een tip je kan ook klop en fix toevoegen i.p.v. vanille smaak zelf vind ik dat lekkerder en zoeter
Dag Laura, dezelfde wafels maar dan met een flinke bol ijs,verse slagroom en vers fruit of jam, dan heb Brusselse wafel.
Hoe lang kun je de wafels bewaren nadat je ze hebt gemaakt?
Ongeveer drie dagen, als je ze goed verpakt bewaart.
Hoi Laura,
Kan je de wafels ook maken zonder bakpoeder (en boter)? Wegens allergie, kan ik gebruiken: tarwe, ei, gist en olijfolie.
Groeten Sonja
Helaas niet, dan worden ze erg compact. Met baking soda zou het ook moeten kunnen, maar dat heb ik nog niet getest.
Jawel hoor! Ze worden dan een beetje anders, maar het kan best! Ik maak ze tegenwoordig regelmatig met alleen water en meel. Als je er dan een banaan op doet met kaneel smaken ze prima! Het is alleen niet een standaard wafel. Maar nog steeds lekker, zeker als je al weinig mag ?.
Kun je dit recept ook gebruiken voor een vierkant wafelijzer?
De vorm van het wafelijzer maakt niks uit.
Normaal ben ik echt tevreden van je recepten… Maar dit recept vind ik echt niet goed 🙁 de wafels proefde naar niets echt niet lekker… Ik kijk uit naar een nieuw recept van je, Groetjes
Hier gemaakt met half tarwe & half boekweit meel. En erythritol ipv suiker. Kokosolie als olie. Super goed gelukt. Bedankt voor het recept.
Dank je wel voor je recept! Ze waren heerlijk geworden, een met veel poedersuiker en een met kaas.
Ik had wel helft van bloem vervangen door volkorenmeel en daarom ietsjes meer bakpoeder toegevoegd.
O, ja, ik had het behandeld als een licht beslag, gewoon met de hand gemengd en kleine klontjes gewoon erin gelaten.
Wafels recept
Helaas, smaakt niet, wafels zijn na t bakken net als kauwgom, niet mijn keuze
Dat klinkt alsof er wat misgegaan is, hoort ook zeker niet als kauwgom te zijn.
Ik heb t recept uit geprint, waar je dan t aantal kan aanpassen, ik heb deze zo aangepast dat ik een mooi gewicht had. Eventueel dat daar iets niet goed ging.
T deeg was zeer vloeibaar, waardoor t scheppen met een ijsschep niet werkte, wat bij andere recepten wel goed werkt (een mooi bolletje), ben op zk naar lekkere recepten voor zachte wafels en hartjeswafels, is niet vergelijkbaar recept.
Als je wafel recepten hebt, liefs gewoon met (room)boter ipv zonnebloem olie, hoor ik t graag
Dit recept is helaas geen winner.
De melk maakt ze inderdaad noch zacht noch krokant, maar eerder stug. Ook qua smaak zeer flauw, ondanks nog meer suiker te hebben toegevoegd. Minst goede recept voor wafels tot nu.
Ik geloof dat hoe meer tijd je steekt in de bereiding van je deeg, hoe lekkerder de wafels zijn. (Vb eiwit apart opkloppen)
Hey Laura,
Perfect recept hoor! Ik ben als man niet heel handig in de keuken, maar het is mij samen met ons knulletje van 4 gelukt om heerlijke wafels te bakken met jouw recept. Super!
Hi Laura,
Ik maak met regelmaat lekkere dingen van jouw site… ga zo door!
Ik heb zojuist de wafels gemaakt. Alle ingrediënten gebruikt volgens recept. Alleen iets meer suiker toegevoegd vanwege de zoetekauwen hier thuis… Het probleem bij mij is dat de wafels erg droog zijn en een rubberachtige structuur in de mond heeft. Heb ik iets verkeerd gedaan?
Leuk om te horen, bedankt! Ik zou je aanraden de hoeveelheden van het recept te volgen, zo weet je zeker dat de smaak goed is! Had je verder alle ingrediënten 1 op 1 gebruikt?
Hi Laura,
Bedankt voor je reactie…
Ik had alles gedaan zoals beschreven in het recept. Ik denk toch dat het komt door het niet scheiden van de eiwitten en deze luchtig te kloppen en dan door het deeg te mengen. Ik ga dat de volgende keer proberen en dan zal ik het even laten weten…
Nou, ik vond ze niet te pruimen. Super droog smaakte naar niks en de wafel leek wel een Gummy beer zonder smaak…
…… Thja het leven gaat niet altijd over rozen.
Maar toch bedankt Laura….
Wat jammer, ieder zijn eigen smaak natuurlijk 🙂 Hopelijk dat het volgende recept je beter smaakt!
Sorry maar dit is echt een waardeloos recept. Waffels smaken naar bakpoeder. Weet je zeker dat het 1 eetlepel moet zijn? 1 theelepel lijkt mij meer dan voldoen. Ook de 6 eetlepels olie snap ik ook totaal niet.
Wat vervelend om te horen dat de wafels niet bevielen. Heb je bakpoeder of bakingsoda gebruikt?
Bah, ik vond ze echt niet lekker… veelste hard en droog. Zelfs met warme kersen en slagroom was het slecht te doen
Oh nee! Had je alle ingrediënten 1 op 1 overgenomen?
Mijn wafels worden niet gaar,
Ik heb ze een hele tijd in het (hartjes) ijzer gehad maar ze blijven ongaar en worden droog,…
Wat kan ik verkeerd doen?
Hoelang laat je ze onder het wafelijzer zitten?
Hoi hoi moet er persé vanille extract in?
Vanille-extract is een smaakmaker, het hoeft er dus niet per se in, maar het geeft wel een (extra) lekkere smaak eraan.
wij gaan ze met de klas maken en hopen dat het zal smaken maar hopen lijk is het heel lekker ps we zitten in groep 7 basischool de hoesteen roden
Het tosti gedeelte is weggegooid maar het wafel gedeelte is nog nieuw en dit ga ik dus proberen .Maar wil graag met appel zou ik er gewoon geraspte appel doorheen kunnen doen? En kaneel in plaats van vanille-extract ? Ben niet zo’n kokkin .
Het beslag wordt daar wel wat vochtiger van, dus misschien wel een beetje melk weglaten. Verder moet het gewoon kunnen lijkt me!
Welk wafel ijzer gebruikt u?
ze zien er heel goed uit?
Dat ga ik even voor je nazoeken!
Heb ze glutenvrij gemaakt met boekweitmeel. Worden iets knapperige, maar de smaak is gelijk.
Dank je wel en hopelijk tot zo snel
Grtz
Precies alles stappen gevolgd. Ze waren wel lekker. Maar niet wat ik had verwacht. Ze zijn wat droog en hard.
Niet te lang gebakken, ik heb geprobeerd ze korter te pakken dan de aangegeven tijd. Maar dan zijn ze niet gaar. Smaak is prima maar ik verwachte andere wafels. Opzoek naar een ander recept.
Heerlijk recept wat ik standaard gebruik om voor het gezin wafels te bakken! Verschillende recepten uitgeprobeerd maar dit vind ik de fijnste.
Ik voeg vaak volkorenmeel toe (de helft, de rest gewone bloem). Ze zijn neutraal van smaak, zacht en komen mooi uit de vorm. Bezoek wat hier komt is ook altijd enthousiast. Dankjewel voor het lekkere recept!
Ik heb nu ook zo’n ijzer en kwam dit recept tegen. Lijkt me lekker en ga ik zeker proberen. Maar wat ik me afvraag over het invetten van het ijzer. Moet je bij iedere wafel die je maakt invetten of gewoon de eerste keer?
Bij iedere wafel.
Hoi ik ben vandaag met dit recept aan de haal gegaan en heb ipv bloem volkoren tarwe meel gebruikt ook heb ik ipv suiker 2 eetlepels zoetstof in poedervorm genomen en de vanille-extract weggelaten. Het resultaat was erg lekker met suikervrij toppings. Goed te doen voor iemand met diabetes.
Echt een super goed recept maar niet verassend al jouw recepten zin fantastich
Bedankt
Liefs lara
Wat een heerlijk recept! In verband met koemelkallergie heb ik havermelk gebruikt, dit was ook erg lekker. Het is een leuke vervanger voor pannenkoeken (waar ik een plantaardige melkvervanger niet erg lekker in vind.)
Heb er uiteindelijk twee extra zakjes vanillesuiker door gedaan en als topping heerlijk verse aardbeien gebruikt. Echt een aanrader!
Deze gaat zeker bij mijn favoriete recepten…
Wauw, echt een goed en makkelijk recept voor heerlijke wafels! Dankjewel Laura, wij hebben er hier van genoten.
1. Ipv 10 wafeltjes heb ik hier zeker 35 wafeltjes uit. Groot verschil.
2. smaakloos en slapjes (mogelijk door de melk?)
3. kleuren zeer donker (heb al eerder wafeltjes gemaakt, ligt dus niet aan mijn wafelijzer)
Enfin, leuk om te lezen dat anderen dit wel een super recept vinden, maar ik blijf me toch
houden aan het recept van jeroen meus.
Wou niettemin dit recept proberen omdat er weinig suiker in zit.
Jammer om te horen. Het klinkt wel alsof er wellicht te weinig beslag is gebruikt. Misschien dat het kan helpen!
Kun je dit beslag ook gebruiken voor wafel cups te maken.
Heb namelijk een wafel cupmaker maar nog geen goed recept
Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je zeker proberen!
hi laura,
ik heb geen wafelmaker thuis
zou ik de wafels ook in een tosti ijzer kunnen maken
groetjes, rubina
Naar mijn idee niet.
Ik heb inmiddels 2 keer wafels gemaakt met zeer oude wafelijzers vrijwel boven het hete vuurbed in de schouw. Wafelijzers uit de 19e eeuw. Eentje rechthoekig en de ander met 6 hartjes. Succes gegarandeerd en mooi spektakel voor de grote schouw hier. Ik voeg ca 50 gram kandijsuiker toe op het laatste moment. Dat karamelliseert mooi aan de buitenkant van de wafels. We maken ze hier vanavond, oudjaar.
Hoi laura
Ik heb ze gemaakt en heb aardbei smaakstof van de oriental er door gedaan die tip wil ik graag delen met je de kinderen vinden het zalig
Bedankt voor de tip! 🙂
Je moet eerst twee minuten naar beneden scrollen om überhaupt naar het recept te komen, en dat is vrij vervelend
Je kunt op de knop direct naar recept klikken bovenaan, dan sla je alles over 😉
Keer op keer de lekkerste! Dankjewel voor het heerlijke recept. Onze twist is dat m’n man er graag mac’n’cheese tussen wil en dan nog heel even in de oven. Rare combi, maar voor hem ultiem comfortfood
Haha wat een leuke twist! En thanks voor het mooie compliment.
Hoi Laura:) Ze zijn super lekker, heb ze net gemaakt! Hoeveel calorieën zit er eigenlijk in 1 wafel?
Goed om te horen! De calorieën weet ik niet.
Wat een heerlijke wafels zeg! Hier hebben we zojuist gesmuld. Dankjewel voor t recept. Dit gaat een blijvertje worden in onze familie. Ik kijk nu al uit natale varianten die we gaan proberen.
Gister een wafelijzer bij de AH gekocht, en gelijk maar wat geprobeerd. Wat een heerlijke basis wafels. Maar dat had ik wel verwacht van Laura, recepten lukken gewoon altijd. Hier zijn ze ook zo blij met die kinderbakboeken.
Hallo Laura,
Ik heb een vraagje. Wat voor bloem moet ik gebruiken voor dit recept?
Hoor het graag groetjes xx
Patent bloem of tarwebloem.
De wafels waren erg droog. Ik heb daarna je recept aangepast met geklaarde Boter. Enze waren niet meer droog
Heerlijk! En ook de gasten vonden ze top! Ik had ze gemaakt met volle melk, extra vanillesuiker en ipv olie met roomboter. De roomboter had ik eerst gesmolten en daarna een half uur laten rusten in de koelkast. Ze waren heerlijk zacht en een beetje zoetig en samen met slagroom en aardbeien een leuke vervanger voor gebak op een verjaardag. De wafels waren niet knapperig overigens, maar lekker zacht van structuur. Ik had perongeluk een paar op het aanrecht laten liggen en ook die smaakten de volgende dag nog goed hoor 😀
Helemaal niet zoet genoeg
Geweldig lekker!
Is dus ook te doen op een Aga!
Erg lekker
Hey Laura,
Daarstraks dit recept geprobeerd en mijn wafels zijn zeer taai. Hoe kan ditbkolen?
Bedankt!
Groetjes,
Line
Dan heb je het beslag wellicht te lang gemixt óf je hebt de wafels te lang in het ijzer gebakken. In beide gevallen krijg je een taai resultaat.
Jammie
Superfijn recept, makkelijk te maken, meteen te gebruiken. Er gaan zo’n 10 wafels uit. Heerlijk met aardbeien, banaan, blauwe bessen en slagroom.
Een feestje.
(Alle recepten van Laura zijn top, nu eindelijk een boek gekocht).
Hoi Laura,
Ik had laatst een recept voor suikerwafels (Luikse wafels) gegoogeld en dacht dat ik op jouw pagina uitkwam.
Dacht dat ik gembersiroop als ingrediënt had gezien maar ik kan het nergens meer vinden.
Heb je deze verwijderd of heb ik mij vergist en heeft die niet op de site gestaan?
Groetjes Sharon
Ik heb niks aangepast de laatste tijd, dus ik vermoed dat het dan op een andere site was.
Op zich een aardig recept maar waarom moet ik eerst over een lengte van de Ilias en Odyssee (inclusief de onvermijdelijke reclame) scrollen om het daadwerkelijke recept te kunnen lezen? Irritant!
Je kunt gelijk bovenaan klikken op ga direct naar recept, dan sla je alles over 😉
Zijn deze wat vaster van textuur of eerder zachte slappe wafels? Ik zoek namelijk een recept voor wafels zoals de suikerwafels van textuur, maar zonder de suikerblokjes erin
Deze zijn wat vaster, maar wel met een zachte binnenkant.
Ik heb ze gemaakt met half wit en half kersen extract zooo lekker dank je voor het recept
Door het lezen van de vele goede recensies was ik erg benieuwd om dit recept uit te proberen. Helaas ben ik zelf helemaal niet zo enthousiast… Zelfs na het toevoegen van extra suiker zijn ze nog steeds erg smakeloos en absoluut niet krokant. Jammer, geen herhaling voor mij!
Jammer om te horen! Maar het klopt dat ze neutraal van smaak zijn, zo staat het ook in het recept: wafels zijn heel neutraal van smaak. Ze zijn dus het lekkerst met een beetje beleg. Poedersuiker doet het altijd goed, maar ook met fruit zijn ze heerlijk. Als je liever wilt dat ze van zichzelf al zoet zijn, kun je naar smaak meer suiker aan het beslag toevoegen.
Dat ze niet krokant zijn, kan verschillende oorzaken hebben. Dat ligt vaak aan de manier van mixen (te lang/te kort) of het bakken (te lang/te kort).
Super
Net deze wafels gemaakt met mijn dochter. Fijn dat de ingrediëntenlijst niet zo lang is, we hadden alles wel in huis. We hebben ze gegeten met maple syrup en poedersuiker. Heerlijk!
hoi welke olie heb je precies gebruikt ik hel alleen olijf olie ik weet niet of dat ook kan.
Ik zou voor een neutrale olie gaan. Olijfolie heeft een smaakje.
Ik heb ze vandaag gemaakt en ik vond ze niet erg lekker. Ik heb hiervoor een keer een recept gebruikt met karnemelk en die lukte we goed. Ik vind dat ze er met dit recept erg droog uitkomen.
Ik krijg ze nooit gaar. Is het normaal dat ze niet zo luchtig zijn? Ik volg het recept exact.
Wat vervelend! Als je ze niet gaar gebakken krijgt, dan snap ik dat ze niet luchtig zijn bij je. Kan het zijn dat je wafelijzer misschien te heet staat? Dat ze iets langer op een lage temperatuur moeten bakken?
Lekker makkelijk recept. Heb de ingrediënten gehalveerd en met mijn nieuwe Tefal Snack Collection SW854D precies 9 wafels uit gehaald. De inhoud van één juslepel bleek precies genoeg te zijn.
Ik heb het recept gevolgd (wel door de helft gedaan).
Misschien doe ik iets fout maar ze waren niet zo zoet.
Hoe krijg ik ze zoeter? Meer suiker of misschien vanille suiker ipv extract?
Klopt, dit is een recept voor ontbijtwafels, die horen in principe niet zo zoet te zijn. Maar je kunt prima meer suiker toevoegen naar smaak, of lekker ahornsiroop en poedersuiker na het bakken 🙂