Zoete aardappelgratin

Gepost: 7 december 2020 Laatst bewerkt: 30 oktober 2024
Zoete aardappelgratin

Een aardappelgratin vind ik echt een typisch kerstgerecht. Mijn ‘basis’ aardappelgratin wordt door jullie dan ook al jaren ontzettend vaak gemaakt met de feestdagen. Ik vond het tijd voor een variatie en bedacht deze zoete aardappelgratin met courgette. Ziet er niet alleen prachtig uit, hij smaakt ook fantastisch. Hier stond hij vorig jaar op tafel voor het kerstdiner en het zou zomaar kunnen zijn dat dat dit jaar ook weer het geval is.

BAKTIP: Als je het lastig vindt om de zoete aardappel en courgette met een mes in dunne plakjes te snijden, kun je ook gebruik maken van een mandoline

Het Borrelhapjes Bakboek 

Ga jij dit jaar voor een kerstborrel in plaats van kerstdiner? Of ben je op zoek naar feestelijke bijgerechten? Met ruim 150 recepten zijn er genoeg mogelijkheden! De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. Van bladerdeeghapjes en quiches tot gehaktballetjes en spiesjes. De sauzen, dips en spreads komen ook ruim aan bod!

Bestel hier!

Afbeelding
Zoete aardappelgratin-2a

 

ZOETE AARDAPPELGRATIN

Opslaan
Recept afdrukken

4.91 van 10 stemmen

Zoete aardappelgratin

Een aardappelgratin is overheerlijk, maar wat dacht je van deze zoete aardappelgratin met courgette? Een heerlijk recept als je het mij vraagt.
Porties: 4 personen
ovenschaal van ongeveer 28 cm.

Ingrediënten

  • 4-5 zoete aardappels
  • 1 courgette
  • 150 ml slagroom
  • 150 ml melk
  • 1 ei M
  • 1 teen knoflook geperst
  • peper en zout
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas

Instructies

  • Was de aardappels en courgette. Gebruik een mes of mandoline om deze in dunne plakjes te snijden. Ik maakte ze ongeveer 2 mm dik.
  • Voor de buitenste ring wissel je de plakjes zoete aardappel en courgette met elkaar af. Zet deze in een ovenschaal van ongeveer 28 cm. Het midden van de ovenschaal vul je op met de resterende plakjes zoete aardappel, deze kunnen gewoon plat in de schaal liggen.
  • In een kom klop je slagroom, melk, ei, knoflook, peper en zout door elkaar. Giet dit in de ovenschaal. Strooi de geraspte kaas over de aardappel en courgette.
  • Bak de zoete aardappelgratin in ongeveer 30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
Tips

Dunne plakjes zijn belangrijk om de aardappel goed te laten garen in de benodigde tijd.
Bewaren

2-3 dagen afgedekt in de koelkast. Voor serveren weer even opwarmen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

  1. Miep schreef:

    Zou je dit gerecht ook in eenspringvorm kunnen doen??

  2. Ellen schreef:

    Hoi Laura,

    Schil je de zoete aardappelen of niet?

    Grtjs,
    Ellen

  3. Brigitte schreef:

    Hoi Laura,
    Ik wilde dit recept lactosevrij maken. Ik heb lactosevrije melk en haverroom gebruikt maar het ging helaas schiften in de oven. Enig idee wat ik anders kan doen? Gr Brigitte

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer om te horen! Ik zou helaas niet zo goed weten waar dat dan mis is gegaan, ik heb het zelf nooit getest met lactosevrije producten.

  4. Maria schreef:

    Ik heb dit recept vanavond gemaakt, maar het is één grote teleurstelling. Ik heb me helemaal aan het recept gehouden maar de zoete aardappel en courgette waren helemaal niet gaar. Heel jammer maar vooral zonde m het eten weg te moeten gooien?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat vervelend! Als het niet gaar is kan het gewoon terug in de oven tot het wel gaar is (de bovenkant eventueel met aluminiumfolie afdekken als dit al bruin genoeg geworden was), dus ik zou het absoluut niet weggooien. Wellicht waren de plakjes te dik gesneden of was jouw schaal kleiner waardoor de garing langzamer ging?

  5. Danique schreef:

    Hoi Laura,

    Hoe kan je deze het beste weer opwarmen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In de oven, 15 minuten ongeveer op 180 graden is het vaak wel warm maar verschilt per oven. Eventueel met aluminiumfolie erover mocht het te donker worden aan de bovenkant.

  6. Margot van Herwaarden schreef:

    5 sterren
    Hallo Laura, ik heb dit recept van de week gemaakt en het was heel lekker. Alles was goed gaar. Ik heb een hetelucht oven, die heb ik op 200° gezet, en ipv Parmezaanse kaas heb ik oude geitenkaas gebruikt.
    Echt een aanrader.
    Groetjes
    Margot

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept