Dit recept voor Zwitserse meringue moet je echt eens proberen. Het is niet alleen ontzettend lekker om in botercrème te verwerken, maar ook perfect om schuimpjes van te bakken. De structuur is net weer even anders dan van Franse of Italiaanse meringue.

Wat is Zwitserse meringue?

Zwitserse meringue wordt ook wel zwaar schuim genoemd. Doordat je de meringue samen met de suiker au bain-marie verwarmd en daarna pas opklopt, ontstaan er minder luchtbubbels en dus een compacter en stevig schuim. Dat maakt het heel geschikt om te verwerken tot een stevige botercrème, beter bekend als Swiss meringue botercrème.

Doordat Zwitsers schuim minder luchtig is, is het stabieler en minder kwetsbaar. Hierdoor kun je er prachtige vormen van spuiten en als schuimpjes bakken. In Frankrijk wordt deze methode vaak gebruikt om grotere meringues te bakken, met een zachte binnenkant.

Verschillende soorten meringue

Er zijn drie bekende manieren om meringue te maken: de Franse, Italiaanse en de Zwitserse. Elk van deze methodes omvat grofweg dezelfde ingrediënten, eiwitten en suiker, maar het grote verschil zit in de bereidingswijzen. Franse meringue is een rauw schuim en de meest luchtige soort. Italiaans schuim is een kookschuim en hangt qua stevigheid tussen Frans en Zwitsers schuim in. Meer weten? Lees dan dit artikel over verschillende soorten meringue.

Veschillende meringue toeven

Zwitserse meringue maken

Bij het maken van meringue is het van groot belang dat er geen vet bij het eiwit komt. Wanneer dit wel gebeurt, is het vrijwel onmogelijk om het eiwit goed stijf te kloppen. Let daarom goed op deze twee punten:

  • Materialen ontvetten. Zorg ervoor dat alle materialen die in aanraking komen met het eiwit grondig schoongemaakt en volledig ontvet zijn. Was het niet alleen af met sop, maar het liefst ook nog met citroensap.
  • Eiwit en eigeel scheiden. Eigeel bevat vet en daarom mag er geen druppel van de dooier bij de eiwitten terecht komen. Scheid ze in een los kommetje en doe elk eiwit daarna direct in de beslagkom. Op deze manier voorkom je dat je bij het laatste ei een druppeltje eigeel morst en alle eiwitten onbruikbaar zijn voor de meringue. Gebruik hier eventueel een eierscheider voor.

Is Zwitserse meringue veilig om ‘rauw’ te eten?

Als je de meringue bakt in de oven, weet je zeker dat het veilig is om te eten (bijvoorbeeld voor zwangeren, kinderen of ouderen). Bij de verwerking van Zwitsers schuim kun je in dit geval het beste gebruik maken van gepasteuriseerd eiwit.

Om schadelijke bacteriën te doden is een verhitting van minimaal 70 °C vereist. Door de au bain-marie bereiding van Zwitsers schuim worden de eiwitten en de suiker tot 55-60 °C verwarmd. Bij deze temperatuur smelt de suiker en daarna haal je het geheel direct van de warmtebron af. De eiwitten zijn op dit moment halfgaar en worden vervolgens luchtig geklopt met een mixer totdat het mengsel kamertemperatuur bereikt. Hierna is het schuim klaar om verder verwerkt te worden.

Zwitserse meringue opspuiten

Zo verwerk je Zwitserse meringue in recepten

De meest bekende manier om deze meringue in recepten te verwerken, is door het in een botercrème te verwerken: swiss meringue botercrème. Voordelen van deze botercrème is de stevigheid, de zijdezachte structuur en dat de botersmaak veel minder aanwezig is. Perfect om cupcakes van een mooie toef te voorzien, maar je bouwt er ook stevige laagjestaarten mee.

Vanwege het stabiele karakter van Zwitsers schuim is het ook erg geschikt om er grotere meringues of pavlova’s mee te bakken of om er een lekkere vulling doorheen te mengen. Daarnaast kun je Zwitserse meringue ook gebruiken om taarten mee te decoreren. Je kunt het in prachtig scherpe vormen spuiten en de textuur doet denken aan zachte marshmallows.

Zwitserse meringue bewaren

Zwitserse meringue is het lekkerst als je hem onmiddellijk gebruikt en dezelfde dag serveert. Eenmaal afgebakken kun je de schuimpjes in een luchtdichte trommel 1-2 weken bewaren. Ik zet ze altijd in een bakje in de oven om te bewaren.

Hoelang blijft Zwitserse meringue goed?

Bewaar het schuim liever niet in de koelkast, dan verliest het z’n luchtigheid. Als je Zwitserse meringue gebruikt om een taart of cupcakes mee af te werken, dan kun je deze wel een nacht in de koelkast bewaren (mits goed afgedekt).

Kun je Zwitserse meringue invriezen?

Ik raad het af om Zwitserse meringue in te vriezen.

Swiss meringue maken
Zwitserse meringue maken

Swiss meringue maken: tips

Is Zwitserse meringue veilig voor zwangeren?

Als je de Zwitserse meringue niet in de oven bakt, kun je het beste gepasteuriseerd eiwit gebruiken. Op deze manier is het veilig voor zwangeren, kinderen en ouders. Als je schuimpjes bakt van de meringue, dan is het sowieso veilig.

Help, ik krijg mijn meringue niet stijf geklopt!

Grote kans dat er per ongeluk vet bij de eiwitten terecht is gekomen. Ontvet je materialen grondig en scheid de eiwitten en -dooiers secuur. Met de garde van mijn staande mixer krijg ik het mooiste en meest luchtige resultaat. Met een losse garde moet dit ook lukken, dan krijg je ook nog eens goede armspieren cadeau. 😉

Er zitten witte klontjes in mijn meringue, wat is dat?

Waarschijnlijk zijn dit stukjes gestold eiwit. Roer bij de au bain-marie verwarming regelmatig in de kom en/of zorg ervoor dat het niet warmer wordt dan 60 °C. De kom mag het water in de pan niet raken.

Wie het zekere voor het onzekere wil nemen kan ook een thermometer gebruiken, deze vind ik erg fijn in gebruik.

Mijn gebakken schuimpjes zijn (licht)bruin geworden, hoe kan dat?

In dit geval stond de temperatuur van de oven te hoog. Controleer of je niet per ongeluk de heteluchtstand hebt gebruikt (dan moet de temperatuur 10-20% lager dan de in het recept aangegeven temperatuur). Heb je wel onder- en bovenwarmte gebruikt? Elke oven is anders, waardoor het soms even zoeken is naar de juiste temperatuur. Probeer de temperatuur de volgende keer eens 5-10 °C lager te zetten.

Kan ik het schuim ook een kleur geven?

Dat kan. Daar lees je meer over in dit artikel.

Kan ik Zwitserse meringue bewaren?

Ongebakken is de Zwitserse meringue het lekkerst als je hem onmiddellijk gebruikt. Eenmaal afgebakken kun je de schuimpjes in een trommel en vrij van vocht 1-2 weken bewaren.

Het complete basisbakboek

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding
Gebakken Zwitserse meringue schuimpjes

 

Zwitserse meringue recept

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling
Recept omrekenenBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Zwitserse meringue recept

Gebruik dit recept voor Zwitserse meringue als taarttopping, verwerk het in een swiss meringue botercrème of bak er heerlijke schuimpjes van.
Bereiding20 minuten
Porties: gram

Ingrediënten

  • 3 eiwitten ongeveer 115 gram
  • 200 gram fijne kristalsuiker

Benodigdheden

Instructies

Zwitserse meringue maken

  • Verwarm de eiwitten en suiker au bain-marie. Roer regelmatig totdat de suiker is opgelost.
  • Haal de kom van de pan (en giet eventueel in de kom van je standmixer) en mix tot het mengsel is afgekoeld tot kamertemperatuur en je stevige, stijve pieken meringue hebt.
  • De meringue is nu klaar om als taarttopping te gebruiken, om in een botercrème te verwerken of om schuimpjes van te bakken (zie onderstaand).

Schuimpjes bakken

  • Doe het schuim in een spuitzak met een spuitmond naar keuze en spuit de vormen die jij wilt maken. De schuimpjes veranderen in de oven niet tot nauwelijks van vorm. Daardoor kun je ook veel schuimpjes kwijt op de bakplaat, je kunt ze redelijk dicht op elkaar spuiten.
  • De schuimpjes bak je af in een voorverwarmde oven van 100 °C (boven- en onderwarmte). Kleine toefjes zijn na een uur wel klaar, grotere schuimpjes hebben 2 uur nodig.
Tips

Zijn jouw 3 eiwitten net iets lichter of zwaarder dan 115 gram? Zolang het ergens tussen de 100 en 130 zit hoef je de rest van het recept niet aan te passen. Bij grotere verschillen kan het fijn zijn om alles naar verhouding om te rekenen.
Bewaren

Ongebakken is de Zwitserse meringue het lekkerst als je hem onmiddellijk gebruikt. Eenmaal afgebakken kun je de schuimpjes in een trommel en vrij van vocht 1-2 weken bewaren. Lees meer over het bewaren van schuimpjes.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept