Al jaren deel ik de lekkerste gebakken cheesecake recepten met jullie, maar ironisch genoeg is het basisrecept er altijd bij ingeschoten. De hoogste tijd dus om mijn simpele cheesecake basisrecept met jullie te delen.
Cheesecake basisrecept maken
Cheesecake, wie houdt er niet van? Het maken van cheesecake klinkt je misschien intimiderend in de oren, maar als je weet hoe makkelijk het is ga je deze heerlijke taart waarschijnlijk nog heel vaak bakken.
Met dit cheesecake basisrecept kun je alle kanten op. Geef de roomkaasvulling bijvoorbeeld een lekker smaakje door het gebruik van citrusvruchten of chocolade en top de bovenkant van de cheesecake af met een smakelijke Italiaanse meringue. Een mooi voorbeeld hiervan is de lemon meringue cheesecake.
Of misschien experimenteer jij liever met verschillende koekjes voor de bodem, of gewoon allebei! Later in dit artikel geef ik je tips voor de verhoudingen tussen allerlei soorten koekjes en de hoeveelheid ongezouten roomboter die je daarmee moet combineren.
TIP! Kun je wel wat cheesecake inspiratie gebruiken? Kijk dan eens tussen één van de vele cheesecake recepten die ik de afgelopen jaren al heb gebakken.
Hi! Handig een basisrecept 🙂 Ik merk dat er veel variaties zijn wat betreft roomkaas met/zonder zure room erbij. Is de zure room belangrijk voor de structuur/smaak?
Je zou de zure room ook kunnen vervangen door crème fraiche. Crème fraiche is bijvoorbeeld weer lichter van smaak, minder massief en minder vet dan roomkaas.
Hoi Laura,
Als ik een cheesecake zou willen maken in een cupcake of mini cupcake vorm. Wat betekent dit dan voor de baktijd?
Zou je er dan een papieren vormpje onder doen of gewoon invetten?
Alvast bedankt!
Misschien dat dit artikel je verder kan helpen? https://www.laurasbakery.nl/temperatuur-baktijd-aanpassen-bij-ander-formaat-bakvorm/
De lekkerste cheesecake dat ik heb gegeten. Vorige maand gemaakt voor de verjaardag van mn dochter in de kleuren van de regenboog, nu staat hij weer in de oven maar dan met een laagje abrikozenconfituur op de bodem en met kruimeldeeg. Ben benieuwd hoe hij morgen zal smaken…
Dag Laura,
Ik ben een absoluut groentje in de keuken.
Gisteren met jouw recept de basis cheesecake (met Bastogne koekjesbodem) gemaakt en vandaag alleen maar “mmmmms” gehoord bij de collega’s!
Smaakt naar meer 😉
Vriendelijke groeten vanuit België,
Bart
hallo Had een vraagje kan ik de meel vervangen door maziana en hoeveel
Nee, dat zou ik niet doen. Waarom wil je het meel vervangen?
Hoi Laura
Wat zou je in dit beslag kunnen doen kwa smaak? Om er een andere draai aan te geven
Heb net de cheesecake gebakken voor het eerst ben benieuwd 🤗
Wat leuk! Hopelijk is het goed gelukt. Je kunt met van alles variëren, neem hier maar eens een kijkje: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/cheesecakes/
Ik heb deze taart 2 weken geleden voor het eerst gemaakt. Op het moment dat de oven uit mocht was de taart nog zo ‘vloeibaar’ dat ik de taart ongeveer 12 minuten langer in de oven heb laten staan. Daarna de temperatuur uitgezet en laten doorgaren. Hij was bijzonder goed gelukt! Ik heb er een frambozentopping op gemaakt, een gelei van verse frambozen. De verjaardagsvisite vond hem heerlijk. Ik maak de cheesecake nu als dessert in het paasweekend.
Hoelang duurt het ongeveer totdat de cheesecake is afgekoeld zodra de oven uit staat?
Hmm, lastig te bepalen want dat ligt ook aan de temperatuur in huis. Maar ik gok minimaal wel 3 uur.
Hi Laura,
Ik wil deze taart maken maar ik probeer roomkaas op te zoeken. Ik zie alleen monchou (room kaas). Kan ik dit gebruiken in de taart of is het een andere roomkaas?
Zo ja, welke dan en waar kan ik die kopen?
Groetjes, Susan
In dit artikel beantwoord ik die vraag: https://www.laurasbakery.nl/veelgestelde-bakvragen-4/
Hoi Laura
Ik had wat klontjes in het beslag
Is dat heel erg?
En weet je waar dat door zou kunnen komen
Groetjes Tanja
Op welk moment ontstonden de klontjes? Als je alles rustig los mixt en niet te snel of in één keer toevoegt, dan zouden er in principe geen klontjes kunnen ontstaan.
Beste cheesecake recept die ik tot nu toe geprobeerd heb! En ik heb er heel wat geprobeerd. Echt een aanrader dus. De verhoudingen zijn perfect, en hij komt er geweldig goed uit. Eindeloos variëren mogelijk, maar deze basis is precies goed.
Kan ik de zure room vervangen door yoghurt of whipped cream?
Ik zou het eerder vervangen door crème fraiche.
Hallo Laura, ivm een gluten allergie wil ik de bloem vervangen. Welk meel kan ik het beste gebruiken?
Daarvoor vind je tips in dit artikel: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/
Wat heb lekkere recepten, we kregen honger toen we er naar keken.
We gaan het nu proberen!!🤤😍
Hoeveel roomboter en koekjes is er nodig voor de bodem? Waarom staan de mayen hiervan er niet bij?
In de tekst boven het recept staan de opties inclusief hoeveelheden.
Ik heb mijn eerste cheesecake ooit gemaakt met behulp van dit recept en hij kwam er perfect uit! Dat had ik niet verwacht van de eerste keer, vandaar dat ik het even wil delen 😄
Kan ik ook zuivelspread gebruiken voor roomkaas? Of wordt het resultaat dan echt anders? Philadelphia en Monchou zijn lekker, maar vind ik eigenlijk te duur…
Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je uiteraard proberen! 🙂
Hoeveel gram roomboter ?
Dat ligt eraan welke koekjes je gebruikt, zie de uitleg in het artikel.
Hi zou je dit recept met lactocevrije roomkaas van arla kunnen maken
Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je natuurlijk proberen!
Ik zou graag een chocolade cheesecake maken met 150 tot 200 gram chocola .
Hoe pas ik de ingrediënten in deze taart aan als ik die chocolade toevoeg?
En kan ik eventueel ook pepernoten door dat beslag doen?
Dat kan beide! Ik zou even vergelijken met deze recepten: https://www.laurasbakery.nl/kinder-chocolade-cheesecake/ en https://www.laurasbakery.nl/kruidnoten-cheesecake/
Vanavond de cheesecake precies zoals recept gemaakt, met 600gram Philadelpia original roomkaas. Na het toevoegen van de 4 eieren (een voor een) werd het onwijs waterig. Het recept verder afgemaakt zoals beschreven staat, maar het bleef heel erg vloeibaar. Waar zit de fout?
Zijn er bijv. producten die op kamertemperatuur toegevoegd moeten worden?
Alle producten gebruik je op kamertemperatuur (dit geldt voor alle recepten tenzij anders aangegeven). Het hoort vloeibaar te zijn (ook na het bakken), maar niet waterig.
Ik heb voor de eerste keer cheesecake gemaakt in een springvorm. Tijdens het bakken drupte er overal roomboter van de bodem onder uit de springvorm. Ik lees dit probleem nergens terug. Is dit te voorkomen. Ik had ong. 90 gr. roomboter op een pak bastognekoeken.
Die verhouding klopt wel, dus ik vermoed dat het of niet goed gemengd en aangedrukt is of dat de springvorm niet helemaal goed is afgesloten.
Beste Laura,
handig artikel, vooral wat betreft de verhoudingen voor de koekjesbodem. Ik heb alleen een vraagje. Als ik een bodem maak van oreokoekjes doe ik dat liever zonder de vulling van oreo. Ik heb nu ook zakken gevonden met kruimels van oreo zonder vulling. Alleen de verhouding bij jou is natuurlijk gebaseerd op koekjes met vulling. Heb jij een idee welke verhouding ik zou moeten nemen. Dus hoeveel boter per 100 gram kruimels?
Bedankt alvast,
Mireille
Dat heb ik niet getest, maar ik zou dezelfde verhouding aanhouden en dan zelf even voelen/kijken of er nog wat meer kruimels (of juist boter) bij zou moeten.
Hoi Laura,
Beetje verwarring bij de stand van de oven, is heteluchtoven 150 graden juist of moet ik de stand van streepje boven en onder gebruiken
Groetjes Laura
Het recept omschrijft 150 graden op de onder- en bovenwarmte stand, dat is de stand met het streepje aan de onder en bovenkant die je omschrijft. Bij gebruik van een heteluchtoven moet de temperatuur 10-20% lager gezet worden (verschilt per oven).
Dit is een misleidend recept. Je kan de vulling niet “opkloppen” or uiteindelijk “glad strijken”, want de vulling zal vloeibaar blijven tijdens deze stappen.
Je klopt het ook niet op, je klopt het romig. Gladstrijken hoeft uiteraard niet als het al direct glad is.
Hoi Laura,
Dit lijkt mij een heerlijk recept. Kan ik de zuivel ook vervangen voor een plantaardig alternatief ivm allergie? Ei hoeft niet vervangen te worden.
Groetjes Mirjam
Dat heb ik zelf niet getest, dus durf ik je eigenlijk niet te zeggen.
Hi Laura,
Heerlijk recept is dit!
Denk je dat het ook gemaakt kan worden met (stevige) yoghurt in plaats van roomkaas?
Groetjes, Kaatje
Een gebakken yoghurt taart dus eigenlijk? Dat is zo anders dat ik dat niet durf te zeggen zonder te testen.
Ik heb het geprobeerd. Idd gebakken yoghurt taart. Ik heb hem met citroen en blauwe bessen gemaakt. Is lekker geworden.
Mijn oven werkt alleen op hetelucht, welke temperatuur kan ik dan aanhouden?
Daar leg ik je hier alles over uit: https://www.laurasbakery.nl/boven-en-onderwarmte-of-hetelucht/
Hi Laura!
Kan ik de cheesecake ’s avonds maken en hem na het bakken de hele nacht in de oven laten staan met deur op een kier zodat hij dan op kamertemperatuur kan komen, om hem vervolgens ’s ochtends in de koelkast op te laten stijven? Of zal het gevolgen hebben voor het resultaat als hij pas zo laat gekoeld gaat worden?
Groetjes, Kimberley
Dat kan zeker hoor!
Zou je ook kleurstof kunnen toevoegen aan de cheescake zoals roze of blauw? Of is dat niet mooi voor de presentatie?
Dit voor een babyshower!
Ja hoor dat lijkt me zeker mogelijk! Ik zou even van voorbeelden opzoeken dan kun je kijken of je het mooi vindt. Is vast en zeker wel te vinden.
Hoi laura,
Zou je ook kleurstof kunnen toevoegen aan de cheescake zoals roze of blauw? Of is dat niet mooi voor de presentatie?
Dit voor een babyshower!
Hey Laura,
Kunnen de eieren vervangen/weg gelaten worden? Of heb je een heerlijk ei-vrij recept van cheesecake? 🙃
Voor een baked cheesecake zou ik dat even niet zo snel weten. Maar deze is zeker heerlijk en zonder ei: https://www.laurasbakery.nl/no-bake-stroopwafel-cheesecake/
Hoii , hoor je de eieren niet één voor één te mixen met de spatel want als je met een mixer doet zo klop je het beslag toch op.
Als je kort mixt, kan het prima en vind ik zelf dat ze sneller en makkelijker door het geheel mixen. Je kunt het ook met een spatel doen als je dat fijner vindt.
Hoi Laura, hoeveel gram koekjes en welke koekjes raad je aan in dit recept?
Er staat een lijstje met verschillende geschikte koekjes en de verhoudingen in het blogartikel boven het recept! 🙂
Hoi hoi
Ik wil deze cheesecake maken met passievrucht topping
Welke koekjes bodem denk je dat hier het lekkerste bij past?
Dankjewel liefs Tanja
Ik denk zelf de digestive koekjes
Daar zou ik zelf ook voor kiezen!
Dankjewel 🤗
Hoi Laura
De ingrediënten hoeven niet op kamertemperatuur te zijn toch?
Groetjes Tanja
Dat doe ik zelf wel altijd. Voor al mijn recepten geldt op kamertemperatuur tenzij anders aangegeven.
Hoi hoi
De cheesecake was weer heerlijk
Ik wil graag een keertje kersen gebruiken nu er weer verse kersen te krijgen zijn
Zag een recept waar 500 gr kersen gebruikt worden de helft als het beslag erin zit erin drukken en de andere helft als compote maken voor erboven op
Heb jij nog tips? En denk je dat ik de kersen zo kan gebruiken met dit basis recept
Dankjewel 🤗
Denk dat dat zeker moet kunnen, klinkt lekker!
Welke koekjes gebruik je voor de bodem
In het artikel staat een lijst met opties, net wat je het lekkerste vindt!
ik heb deze in weekend gemaakt voor 13 personen
en ze vonden heerlijk lekker
Hey Laura!
Heb dit basisrecept al enkele keren gemaakt en telkens super lekker!
Enkel barst de bovenkant van mijn cheesecake steeds tijdens het afkoelen in de oven… smaakt, textuur, … zit allemaal perfect!
Enige idee wat ik zou fout kunnen doen dat dit veroorzaakt?
Alvast bedankt voor de tip!
Groetjes, Caro
Hi! Fijn dat het zo goed smaakt. Gebruik je een waterbad in de oven? Dat kan helpen tegen het scheuren en echt de deur op een klein kiertje van de oven en dan laten afkoelen in de oven.
Was idd heerlijk, heb wel een gel van aardbol en rode bes erop gedaan (700 ml sap en 8 velletjes gelatine) wel ook bij mij ging de boter eruit lopen omdat t warm wordt in de oven en mn springvorm niet waterdicht is (boter wordt vloeibaar). Jammer.. boter en koekjes goed gemixt en heel stevig aangedrukt. Nog niet goed genoeg?
Dat is wat lastig beoordelen op een afstand. In principe moet een springvorm met bakpapier erin niets doorlaten.
Oeps, staat in de oven maar ben zure room vergeten… hoe gaat dit aflopen???
En, is het goed gekomen? Mogelijk wat minder hoog en luchtig, maar ben het zelf niet eerder vergeten dus lastig te zeggen.
Vandaag voor het eerst een cheesecake gebakken met dit recept. Ik durfde er nooit aan want niet gaar, scheuren etc alles kan mis gaan. Maar heb dit recept tot op de letter gevolgd (alleen baktijd iets verlengd want mijn oven is lui 🙂 ) en hij is helemaal gaar, heerlijk smeuig en zo glas als een spiegel. En heerlijk! Niemand geloofde dat ik m echt zelf had gemaakt totdat ik ze de gebruikte springvorm etc liet zien. Dank voor dit geweldige recept!
Top recept!
Ik heb deze gemaakt met bastogne als bodem en ik heb bevroren frambozen door het beslag heen gedaan. Fantastisch!
Mijn springvorm lekte wel een beetje. Ik denk dat ik de bodem niet goed genoeg had aangeduwd. Maar het smaakte heerlijk!
Hoi Laura!
Echt een heerlijke cheesecake, maar ik heb steeds 1 probleem: De boter smelt en stroomt uit de koekjes en beland in mijn oven. Hoort dit te gebeuren? Want ik zie nergens in de reacties iemand met hetzelfde probleem.
Dat hoort zeker niet te gebeuren. Is je bakvorm goed afgesloten? En is het goed gemengd? Gebruik je bakpapier?
Hoi! Misschien dat het mijn bakvorm dan is. Ik gebruik bakpapier dus ik zal volgende keer op het mixen letten en de bakvorm!
Hoi! Moet de roomkaas op kamertemperatuur zijn? Ik ga hem zaterdag proberen te maken.
Ja dat doe ik wel altijd.
Beste Laura, ik wil graag deze cheesecake gaan bakken. Wat zou je adviseren als ik de cheesecake in mijn kleine heteluchtoven (oftewel airfryer) wil bakken gezien de temperatuur en baktijd?
Hopelijk heb je een advies voor me. Hartelijke groet, Mirjam
Dan kun je het beste dit artikel even doornemen: https://www.laurasbakery.nl/boven-en-onderwarmte-of-hetelucht/
Dank je Laura!
Ik heb perongelijk de verkeerde roomkaas gekocht… de luchtige en romige van monchou! Zal het werken? Het was zo duur! Zo stom, heb helemaal niet goed gelezen… ik hoop dat hij nu niet flopt! Ik ben heel benieuwd…😫
Denk dat het goed moet komen hoor!
Wat een heerlijke cheesecake is dit! Ik heb hem al meerdere malen gemaakt voor verjaardagen. Ook een keer in een klein rond bakblik. Deze kerst maakt ik de taart in een rechthoekig bakblik en hoop er vierkante blokjes uit te snijden voor het dessert. We gebruiken je site voor meerdere recepten Laura! Merry Christmas!
Hai Laura,
Hoeveel gram koekjes en hoeveel gram boter moet je voor dit recept gebruiken?
Wij hebben het uit de losse pols gedaan en het is nu nog prima te eten alleen dit is natuurlijk niet zo fijn.
Boven het recept staat een uitleg met meerdere koeksoorten in grammen en de hoeveelheid boter erbij.
Super recept Laura! Het was zoo lekker.
Het was in no-time op. Dankjewel ♡
(Deze ga ik vaker maken xD)
Hallo Laura, ik ben 13 jaar en ik heb deze taart gemaakt. Hij was heerlijk! Ik heb hem gemaakt voor mijn broer zijn verjaardag. Iedereen vond hem heerlijk. Ik zou de taart weer willen maken voor mijn ouders verjaardag, maar ik wou graag een framboos-citroen smaak maken. Heb je misschien nog tips om de smaak lekker te maken?
Groetjes Elisa!
Dat klinkt erg lekker! Je zou deze recepten even kunnen bekijken ter inspiratie: https://www.laurasbakery.nl/frambozen-cheesecake-repen/ en https://www.laurasbakery.nl/mini-citroen-cheesecakes/